E-Ticaret GRP'nin Lideri Oldu

Dijital reklamcılıkta rekabet, genel olarak şirketlerin hedef kitleye ulaşma yöntemleri, reklam verme oranları ve reklam verme stratejileri açısından olabilir. Bu rekabet, dijital ortamda reklam veren şirketler arasında yarışma anlamına gelir ve şirketlerin pazar payını artırmak için yapılır. Gelişen teknoloji ile birlikte sektörlerin yatırımları dijital alana kaydı. Dijital reklamcılıkta rekabet her yıl daha da kızışıyor. Dijital pazarlama profesyonellerinin popüler tercihi Ocak-Mart 2022 dönemini kapsayan verilere göre e-ticaret, GRP puanlarına göre lider sektör oldu. Açıkçası bu sonuç sürpriz olmadı. Giderek daha fazla ziyaretçinin çevrimiçi alışveriş yapması ve perakende işletmelerin dijital dünyaya tamamen uyum sağlamasıyla satışlar önemli ölçüde arttı.
GPR nedir? (Brüt değerlendirme noktası)
GPR, reklam sektöründeki brüt derecelendirme puanını ve etkisini ölçen bir değerdir. GRP'ler, "bir kişinin onu kolayca hatırlayabilmesi için ne sıklıkta görmesi gerektiği" ve istenen sonuç ortaya çıkmadan önce "kaç kez" sorusunun yanıtlanmasına yardımcı olur.
E-Ticaret GRP'nin Lideri
Bu gerçeğin farkında olan dev şirketler daha çok reklam gösterimlerine odaklandı. Buna göre e-ticaret sektörü, Ocak - Mart 2022 döneminde toplam erişimde 90 bin GRP ile birinci sırada yer aldı ve ulaştığı erişimle listenin üst sıralarına yükselmeyi başardı. E-ticareti yaklaşık 27.000 GRP ile medya, kitap ve CD&DVD sektörü takip etmektedir. Erişim açısından sektör e-ticaret sektörü ile hemen hemen aynı erişime sahiptir. Ancak e-ticaret sektörünün GRP puanlarına göre diğer tüm sektörleri geride bıraktığı da göz ardı edilmedi.
Otomotiv sektörü 14 bin GRP'ye ulaştı
Otomotivi 13,5 bin GRP ile Finans sektörü izledi. Yaz tatili rezervasyon sezonunda 12,2 bin GRP'ye ulaşan Seyahat ve Turizm sektörü, 12 bin GRP ile Giyim ve Aksesuar sektörü, 11,6 bin GRP ile Elektronik Ev Aletleri ve Mobilya ve Ev Dekorasyon sektörleri, 10,4 GRP ile Gıda sektörü, Telekomünikasyon sektörünü takip etti.
- 10,1 Bin GRP ile Kişisel Bakım ve Hijyen
- 9,1 Bin GRP ile Bilgisayar ve Ses Ekipmanları
- 8 bin GRP ile ilaç sektörü
- 7,8 bin GRP, Gayrimenkul
- 4,5 bin GRP Züccaciye Pazarı
- 3.2k GPR ve İçecek
1600 gr. İçecek sektörü %87,9'luk erişim oranı ve 1600 GRP ile diğer tüm sektörleri geride bırakarak listenin son sırasında yer aldı. Ayrıca sektör izlenim verileri de benzer bir tablo çizdi. E-ticaret sektörü 53 milyar ile ilk sırada yer alırken, listedeki diğer sektörler de dahil olmak üzere toplam gösterimlerde yaklaşık %35'lik SOV ile en yüksek ağırlığa sahip sektör oldu. E-ticaret sektörünü 16 milyar gösterimle Medya, Kitap ve CD&DVD sektörleri takip ederken, listenin son sırasında 926 milyar gösterimle içecek sektörü yer aldı. SOV verilerine göre bu kategoride en az ağırlığa içecek sektörü sahip oldu.
Telekomünikasyon insanları ekranlara yapıştırdı
Yeni yılda firmalar yaratıcı reklamlar yaptılar ve aynı zamanda reklam videolarının erişimini ve izlenebilirliğini olabildiğince üst düzeye çıkarmaya çalıştılar. Ocak - Mart 2022 dönemini kapsayan video reklam verilerine göre izlenme süresi kategorisinde en yüksek performansı gösteren telekom sektörü, ortalama 9,6 saniye ile kullanıcılarını ekrana daha uzun süre bağlı tutmayı başardı.
Ancak, görüntüleme süresi sıralamasının aksine, Telekomünikasyon sektörü görüntülenebilirlik listesinin en altında yer aldı. Elektronik Ev Aletleri, Mobilya ve Ev Dekorasyonu sektörü ortalama 5,30 saniye izlenme süresi ile 10. sırada yer alırken, %71,64 izlenebilirlik oranı ile diğer sektörleri geride bıraktı.
Youtube en geniş kitleye ulaştı
Ayrıca Gemius, Ocak - Mart 2022 dönemi için reklamların en geniş kitleye ulaştığı platformları belirledi. Buna göre Google'ın popüler video platformu YouTube, hem uygulaması hem de web portalı ile büyük bir başarıya imza attı. YouTube uygulaması ve YouTube, sırasıyla 54,3 milyon ve 39,6 milyon gerçek ziyaretçiye ulaşarak farkını kanıtladı. YouTube'un sahibi Google, 47 milyon kullanıcıya ulaşarak ilk üçe girdi. Instagram, 47 milyondan fazla gerçek kullanıcıyla ikinci sıraya sıçradı. YouTube, Google ve Instagram'dan sonra haber portalları da reklamların geniş kitlelere ulaştığı başarılı platformlar olmuştur. Buna göre;
- Milliyet 36,3 milyon,
- Hürriyet 36,2 milyon,
- Mynet 28,5 milyon ve
- Habertürk 27,2 milyon gerçek kullanıcıya ulaştı.
Instagram'ın ağabeyi Facebook, efsaneler liginde yerini alarak 32,4 milyon ziyaretçiye ulaşarak Instagram ve Hürriyet'in ardından üçüncü sırada yer aldı.
Gemius Adreal, tüm markaların hem dijital hem de çapraz medya dünyasındaki faaliyetlerini ortaya çıkaran bir pazar istihbarat aracıdır. Çalışma, yalnızca en iyi uygulamalar olan Facebook, Instagram ve YouTube değil, aynı zamanda web tarayıcıları olan TV, PC ve mobil, Chrome, Firefox ve diğerleri dahil olmak üzere üç platformdaki rakiplerin medya faaliyetlerine ilişkin derinlemesine bilgiler sağlar. Gemius tarafından sağlanan kapsamlı reklam pazarı bilgisi, marka sahipleri, medya ajansları ve yayıncılar gibi tüm medya aktörlerinin pazarlama stratejilerini daha iyi planlamalarına ve medya karmasını optimize etmelerine yardımcı olur.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






