Adet Gecikmesi Nedir?

Adet görmeye yeni başlayan kadınlar, iki yıldır adet görmedikleri için adet gecikmesi yaşayabilirler. Sorun devam ederse, bir doktora danışın.

Aralık 21, 2022 - 11:01
Eylül 7, 2024 - 12:49
 0  43
Adet Gecikmesi Nedir?

Adet gecikmesi, adetin beklenen tarihten normal döngüye göre gecikmesidir. Birçok faktör bu döngüyü etkileyebilir; Bunlar stres, hormonal değişiklikler, kilo değişiklikleri, fiziksel aktivite düzeyi, hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu, tiroid sorunları ve gebeliktir. Hamilelik olmasa bile gecikme olabilir. Bununla birlikte, gecikme kronikleşirse veya başka semptomlarla birlikte olursa, bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğinden bir sağlık uzmanına görünmek önemlidir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan her kadının adet süresi 21 ile 35 gün arasındadır yani ortalama 28 gündür. Bu döngünün dışındaki sapmalara (minimum 7 gün) adet gecikmesi denir. Bu süre yaklaşık 2 ila 7 gündür. Hormonun vücuttaki uyumu adet dönemindeki düzeni şekillendiren en önemli faktördür.

Bir kadın hamile kaldığında adet durur


Kanamanın 7 gün ve üzeri kesilmesi adet gecikmesi olarak tanımlanır. Yılda 2-3 kez yaşanan düzensizlik normal kabul edilirken 3 defadan fazla yaşanıyorsa bir hekime başvurulması ve sebebinin araştırılması önerilir. Ayrıca, yoğun stres gecikmelere neden olabilir. Gecikme belirtileri ile doktora başvurduğunuzda size gebelik testi uygulayacaktır. Hamilelik oluşmazsa gecikmenin başka sebepleri akla gelir. Emzirmek vücuttaki hormonları değiştireceği için emzirme döneminde düzensizlikler meydana gelebilir.

Adet gecikmesi veya oluşumu hormonlarda meydana gelen uyaranlarla başlar. Doğum kontrol hapı gibi hormonal dengeyi bozan ilaçlar gecikmeye neden olabilir. Ayrıca tiroid hormonlarında düzensizliğe neden olur. Yumurtalıklarda oluşan polikistik over sendromu kistleri yumurtlamanın yapısını değiştirebilir. Bunlar gecikme belirtileri arasında sayılabilir. Gecikmiş kanama kadınlarda can sıkıcıdır. Herhangi bir hastalık yoksa, gecikme belirtileri varsa dışarıdan olaya müdahale edilebilir.

Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?

  • Karın ağrısı
  • Ağrı, Kramp
  • İshal ve şeker isteği
  • Anoreksiya
  • Aşırı Yeme Arzusu
  • Sindirim sistemi değişkenleri
  • Yorgunluk ve Baş Ağrısı
  • Hafif kanama veya akıntı
  • 16 yaşına kadar görmemek

İki kez düzenli adet görmemek ve altta yatan nedeni bilmemek; 14 yaşına kadar göğüsleriniz büyümeyecek veya kasık kıllarınız gelişmeyecektir. Gecikme belirtilerine eşlik eden ateş varsa vajinal enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Yaşanan belirtiler aslında adet dönemine girdiğinizin ancak başka nedenlerle kanamanızın olmadığının göstergesidir. Adet görme yöntemlerine gitmek adetin yeniden düzenlenmesini sağlar.

Adet gecikmesi nasıl azaltılır?

Ağrı kesiciler kanamayı azaltabilir ve durdurabilir. Ağrı kesici kullanıyorsanız bırakın. Hamilelik sırasında ağrı kesiciler düşüklere neden olabilir. Adet gecikmeleri geçmeyeceği için aspirin ya da ağrı kesicilerin çok zararı olacaktır. Adet gecikmesini önlemek için neler yapılabilir ve balgam söktürücü yöntem nedir?

Adet gecikmesi için balgam söktürücü için doktor reçetesi, balgam söktürücü özelliği olan bitkiler, "ada çayı, rezene, maydanoz, kekik, dereotu, atkuyruğu ve papatya" gibi çaylar önerilir. Kasları harekete geçiren metabolizma düzeni için hafif egzersizler yapın. Koşmaktan, mekik çekmekten, yürümekten ve en önemli stresten uzak, sağlıklı olmaya özen gösterin. Konu hakkında emin olmak ve net bilgi almak için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow