İşsiz Kalınca Ne Yapılır?
İşsizlik dünyanın sonu değil. Belki kariyerin için harika bir fırsat olabilir. Durma, geleceğinin ve hayallerinin peşinden git. İşsizlik dünyanın sonu değil, belki de yeni bir kariyer için mükemmel bir başlangıçtır.
İşsiz olmak stresli bir durum olabilir ancak çeşitli adımlar atarak bu süreci yönetmek mümkündür. Öncelikle kendinizi güncel tutmak ve becerilerinizi geliştirmek için eğitimlere veya kurslara katılabilirsiniz. Ayrıca özgeçmişinizi güncelleyebilir, iş başvurusunda bulunabilir, iş ilanlarını takip edebilir ve iş arama sürecinde aktif olmak için ağınızı genişletebilirsiniz. İşsizlik, kendinizi keşfetmek ve yeni kariyer hedefleri belirlemek için de bir fırsat olabilir. Gönüllü çalışma, staj veya serbest çalışma gibi deneyimler de kazanabilirsiniz. İşsizken pozitif kalmaya çalışmak, moralinizi yüksek tutmak ve destek aramak da önemlidir. İşsiz kaldığınızda bunalıma girmeyin ve ne yapacağınıza bakın. İşsizlik dünyanın sonu değil, belki de kariyeriniz için harika bir fırsat olabilir. Durma, geleceğinin ve hayallerinin peşinden git. İşsizlik dünyanın sonu değil, belki de yeni bir kariyer için mükemmel bir başlangıçtır. Kariyerinizde yeni döneme hazırlanmak için bu önerilere kulak verin. İşsiz kalınca ne yapılır?
İşsiz kalınca yapılması gerekenler
- Önceliklerinizi Belirleyin
- Ama Panik Yapma
- Yeni Bir Dengeye Ulaşın
- Borç Almaktan Uzak Durun
- Durumu Kabul Etmeye Çalışın
- Dış Dünyadan Uzaklaşmayın
- Sağlığınızı İhmal Etmeyin
- İlham Bul
Koşullar nedeniyle kovulmak veya ayrılmaya karar vermek hepimiz için endişe verici bir zamandır. Öncelikle işin ekonomik yönü kişiyi ve ailesini yakından ilgilendiriyor ve herkes kendini bir nevi hayatta kalma mücadelesi içinde buluyor. Öte yandan, insanların kariyerleri ile ilgili çeşitli korkuları vardır.
- Aynı sektörde ve aynı konumda tekrar iş bulabilecek miyim?
- Yeni iş bulmam ne kadar zaman alacak?
- Bu sürede geçinebilecek miyim?
Bunun gibi diğer sorular aklınızı kemiriyor. Aslında her şey siyah olmak zorunda değil. Yeni hayatınızın ilk gününe kendinize acımayı bir kenara bırakarak ya da korkularınıza yenik düşerek ve önce paniğe kapılarak başlayabilirsiniz. Sakin olun, derin nefes alın ve kendi durumunuzu olabildiğince objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Lifehacker.com'un derlediği makaleye göre uzmanlar, işsizken yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesini basit önerilerle sizlerle paylaşıyor.
İşsiz kaldığınızda panik yapmayın
İşinizi kaybetme haberiyle büyük stres yaşamanız, bugününüz ve geleceğiniz için endişelenmeniz çok normal. Ancak bu duygulara tutunmak ve işinizi kaybetmenin yasını uzun süre tutmak size hiçbir şey kazandırmaz.
Aksine kaybettiklerinizi bir an önce geri kazanmak için mücadeleci ruhunuzu beslemek için uygun bir ortam sağlanacaktır. Açık fikirli bir şekilde iş aramaya veya yeni iş fikirleri oluşturmaya odaklandığınızda, karamsar işsizlik modundan çıkıp başarıya kilitleneceksiniz. Başarı arzusu yeni başarılar getirecektir.
İşsiz kaldığınızda durumu kabul edin
Kendinize ve çevrenize açık olun. İşsiz olmakla ilgili olumsuz duygularınızı ifade edin ve haykırın. Ağla ama duygularını ifade ettikten sonra hissettiğin rahatlamayla yeni bir sayfa açmaya hazır ol. Çok fazla olumsuz duygu zararlıdır. Hissettiğin nefret ve mutsuzluk eninde sonunda gelip seni vuracaktır.
Boşalmak için kendinize zaman tanımalısınız ama bu süreyi uzun tutmamalısınız. Vakit kaybetmeden neler yapabileceğiniz konusunda geniş düşünmeye ve çözümler geliştirmeye başlamalısınız.
Bankalardan uzak durun
Birçoğumuz işsizliğin bir iki ay gibi kısa bir süre kalacağına inanarak yaşam tarzından taviz vermemeyi seçiyoruz. Ailelerinden veya yakın çevrelerinden yardım istemek yerine kendimize bakmak ve herkese kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermek istiyoruz. Bankadan kredi almak en kolay çözüm olarak görülüyor. Kredi çekmeden önce faiz oranlarına ve ödeme koşullarına dikkat edin. Ödeyemeyeceğiniz borca girmekten kaçının.
Önceliklerinizi gözde geçirin
Belli bir yaşam standardına alıştıktan sonra daha azıyla yetinmek ve günlük yaşamınıza yerleşen lükslerin bir kısmından vazgeçmek kolay olmayabilir. Ancak yeni ekonomik duruma uygun bir yaşam tarzına geçmek siz ve aileniz için en akıllıca çözüm olacaktır. Önceliklerinizi belirleyerek başlayın.
En önemli harcamalarınız neler?
Büyük kayıplar yaşamadan ne yapabilirsiniz?
Önce acil ihtiyaçları ele alın. Olmasa bile, olacağını sandığınız şeyleri şimdilik hayatınızdan çıkarın. Yarın bir iş bulduğunuzda, bütçe planlamanızdan çıkardığınız bu faaliyetler size ödül olarak geri dönecektir.
Kendinizi dış dünyaya kapatmayın
İnsanların işlerini kaybettiklerinde en sık yaptıkları hatalardan biri kendi çukurlarına çekilip sosyal çevrelerine kapılarını kapatmaktır. Elbette işini kaybetmek üzücü bir durum. Bu üzücü durumu çevrelerine anlatırken yine aynı duyguları yaşarlar. Bu tür durumlarla karşılaşmak istemedikleri için sosyal ortamlardan kaçınmayı tercih ederler. Ancak sosyal çevre insanlara önemli bir destek sağlamaktadır. Hem sağlıklı ilişkiler kurmak hem de kendi sektörünüzde neler olup bittiğini ve potansiyel iş fırsatlarını öğrenmek açısından; İş ilanı olarak herkesle paylaşılmadan önce bilgi sahibi olunması açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır. Kendi deliğinize çekilerek, kendinizi yeni fikirlere, fırsatlara ve çevrenizle etkileşimden gelen pozitif enerjiye kapatırsınız.
İşsiz kaldığınızda iş hayatından kopmamak için kendi geliştirdiğiniz projelerin peşinden koşmaktır. Kendiniz için değer yaratan şeylerle uğraşmak çok önemlidir. Zamanınızı kendinize acıyarak ya da kaybettiğiniz işten pişmanlık duyarak geçirirseniz, kendi potansiyelinizi boşa harcıyorsunuz demektir. Bunu asla yapmayın.
Yeni durum içinde kendi dengenizi kurun
Psikolog Melanie Greenberg, Psychology Today'de yayınlanan makalesinde, çalışanlara işsiz kaldıklarında yüksek farkındalıkla yaklaşmalarını tavsiye ediyor. Hayatlarının olumlu yönlerine odaklanmak, pozitif enerji toplamak ve işsizlikten kaynaklanan stresle mücadele etmek için doğru stratejidir. Bu sürece kendinize karşı dürüst olarak başlayın. Elinizde olmayan işten çıkarmalar için kendinizi yere sermeniz doğru değil. Birçoğumuz böyle zamanlarda kendimize oldukça acımasız davranırız.
Kendinize olan güveninizi yok etmeyin. İşsizliğin hızla yayıldığı zorlu bir ekonomide kaderinizi performansınız değil, çevresel faktörler belirliyor. Kontrol edemediğiniz şeyler için kendinizi suçlamayın. Enerjinizi yeni işlere ve yeni bir düzen kurmaya harcayın. Bunu yaparken sahip olduğunuz olumlu faktörlere odaklanın.
Fiziksel ve duygusal sağlığınızı ihmal etmeyin
İşinizi kaybetmek hayatınızdaki en büyük travmalardan biri olabilir. Ama daha ne kadar gergin olacaksın ve bu konuda endişeli olacaksın? Duke Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, işsizler arasında kalp krizi riskinin, yaşamları boyunca işsiz olanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi.
İşsiz olduğunuzda ve iş arama sürecinde, insanların bu yüksek stresle başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirmesi gerekir. Bazı insanlar spor yaparak, film izleyerek veya kitap okuyarak kendilerini daha mutlu ve huzurlu hissederler. Sizi neyin mutlu ettiğini bulmalı ve rahatlamanın ve rutin bir uygulama haline gelmenin yollarını bulmalısınız. Bu dönemde faaliyetler eskisinden daha önemli olacaktır. Meditasyon ve yoga ile rahatlama ve stres atma yöntemlerini sistematik olarak öğrenebilirsiniz.
Ünlülerin işsizlik hikayelerinden ilham alın
Bugün isimlerinden hayranlıkla bahsettiğimiz başarılı ünlülerden bazıları, işsiz kaldıkları dönemleri kariyerlerinde dönüm noktası olarak nitelendiriyor. Dünyaca ünlü Walt Disney, "yaratıcı olmadığı" gerekçesiyle ilk işinden atılır. Eski New York Valisi Michael Bloomberg, ortağı olduğu Salomon Brothers yatırım bankasından 62 kişilik bir ekiple birlikte kovuldu. Oprah Winfrey'in ünlü başarı öyküsü, 7 yıl haber muhabiri olarak çalıştığı yerel televizyon kanalından kovulmasıyla başlar. O zamanki yönetici, Oprah'ın "hikayeleri hakkında çok duygusal" olduğu için televizyon endüstrisi için uygun olmadığına karar verdi.
American Vogue'un Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour, moda dünyasının ana kraliçesi olarak kabul ediliyor. Wintour, kariyerinin başlarında Harper's Bazaar'dan kovuldu ve editöründen övgü dolu eleştiriler aldı. Tarihimizin en önemli mucitlerinden biri olan Thomas Edison, okul öğretmenleri tarafından aptal bulundu ve üstleri onun ilk işinde çalışmadığından şikayet ettiler. Harry Potter serisinin başarılı yazarı J.K. Rowling, Uluslararası Af Örgütü'nde sekreter olarak çalışırken aldığı işten çıkarma tazminatı sayesinde hayatı boyunca hayalini kurduğu yazarlık mesleğini elde etmeyi başardı. İşsizlik, herkesin kariyeri için harika bir fırsat olabilir.
Kovulmak her zaman kötü bir şey değildir. Tam tersine, hep yapmak isteyip de zaman darlığı ya da mevcut düzeni bozma ihtimali nedeniyle başlayamadığın projeler için işsizlik ideal bir dönem olabilir. Unutmayın, işsiz olduğunuz için kaybedecek bir şeyiniz yok. Belki de işsizlik hayatınızın en büyük fırsatına dönüşecek.
Şimdi büyük düşün ve hayallerinin peşinden git.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?