Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet, vücut kan şekerini düzenleyemediğinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsan sindirim sistemi, pankreas adı verilen bir organ aracılığıyla insülin hormonunu üretir.

Aralık 21, 2022 - 21:01
Haziran 30, 2023 - 07:38
 0  22
Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet, vücudun kan şekerini düzenleyemediğinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsan sindirim sistemi, pankreas adı verilen bir organ aracılığıyla insülin hormonunu üretir. Diyabet, insülin üretimi veya kullanımı ile ilgili sorunlar olduğunda ortaya çıkar. Tip 1 diyabet, pankreasın yeterli insülin üretmediği otoimmün bir hastalıktır. Tip 2 diyabet, vücudun insülini etkili bir şekilde kullanamadığı veya yeterli insülin üretemediği bir durumdur.

Bu hastalık genellikle yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilidir. Diyabet kontrolsüz kalırsa, kan şekeri seviyeleri yükselebilir ve uzun süreli organ hasarına, sinir problemlerine, kalp hastalığına ve diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Diyabet tedavisi, yaşam tarzı değişikliklerini, diyabet ilaçlarını ve insülin kullanımını içerir.

Diyabet nedir?


Diyabet iki tip olabilir:

Tip 1 diyabet: Bu diyabet tipi vücutta insülin üretimini tamamen durdurur. Bu nedenle tip 1 diyabetli kişiler insülin iğnesi yaparak kan şekerini düzenlemek zorundadır. Tip 1 diyabet genellikle genetik veya çevresel faktörlerden kaynaklanır ve çocuklukta veya erken yaşta ortaya çıkabilir.

Tip 2 diyabet: Bu diyabet tipi vücutta insülin üretiminin azalması veya etkisinin azalması sonucu ortaya çıkar. Tip 2 diyabet genellikle obezite, düşük fiziksel aktivite ve ailesel yatkınlık gibi risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile önlenebilir.

Belirtileri hafif olabileceğinden diyabet erken teşhis edilemeyebilir. Ancak sık idrara çıkma, susama, yorgunluk ve aşırı kilo kaybı gibi belirtiler diyabetin varlığına işaret eder. Şeker hastalığı doğru tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle diyabetin tanı ve tedavisi önemlidir. Diabetes mellitus veya diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan, kan şekerinin yüksek olduğu bir hastalıktır.

Halk arasında genellikle diabetes mellitus olarak adlandırılan Diabetes Mellitus, kandaki glikoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak idrarda normalde şeker içermemesi gereken şeker bulunması durumudur. Diyabete çağın vebası demek doğru olur.

Aynı zamanda tarih boyunca hızlı ve yaygın hale gelen bir hastalık türüdür. Hastaların dolaşım sistemlerinden gözlerine ya da böbreklerine kadar pek çok ciddi hasara yol açarak ortaya çıkar. Sigorta kapsamına giren bir sağlık durumu olduğu için maddi açıdan büyük yük getiren bir sağlık sorunudur.

Şeker hastalığı neden artıyor?


Bunun başlıca sebepleri kişinin genetik faktörleri olabileceği gibi büyük ölçüde beslenme durumu da olabilir. Dengeli beslenmeyen kişilerin bu hastalıkla karşılaşma ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Ülkemizde şeker hastalığının artmasının temel nedenlerinden biri ekmektir. Aşırı ekmek tüketimine bağlı olarak insülin direncini azaltan yapıların varlığı çocuk, genç yaşlı fark etmeksizin pek çok kişinin bu sorunla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Çavdar, tam buğday veya mısır ekmeği tüketmek ekmek kaynaklı sorunlardan uzak durmak için oldukça etkili olacaktır. Beslenmeye özen gösterilmediğinde hastalıkların sayısı her geçen gün artıyor.

Diyabet Belirtileri

  • Çok su içme isteği
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Ağızda kuruluk
  • Kaşıntılı ve kuru cilt
  • Sık enfeksiyonlara maruz kalma
  • Ellerde veya ayaklarda uyuşma belirtileri
  • Derideki yaraların geç iyileşmesi ve lekelenmesi.

Bu belirtiler bazen kademeli olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka dahiliye uzmanlarına gitmeli ve aç ve tok olmak üzere iki tür kan vermelidir.

Hastalığın Teşhisi

Diabetes mellitus tanısı doktor kontrolü ile konulur. Açlık ve tam kan değerlerine bakılır. Bu değerlerin oranlarına göre ya düzenli bir diyet listesi, ilaç ya da insülin enjeksiyonları yapılabilir. Semptomları olan kişilerin şeker seviyeleri düşmeden önce doktor kontrolü ile ilerleyici sonuçların önüne geçmek için bir önlem olacaktır.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Diyabet tedavisinin var olduğu düşünülse de mutlak kurtuluş diye bir şey yoktur. Çoğunlukla doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, insülin direnci için gerekli ilaçlar ve iğne yardımcıları ile desteklenecektir. Normalden yüksek olan kişilerde şeker seviyesini dengelemek için direkt olarak ilaç uygulanmaz.

Öncelikle diyet ve spor listesi hazırlanır ve dengelenmeye çalışılır. Kişilerin üç veya altı ayda bir kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Bu liste ile şeker oranı normale dönerse kontroller devam ederken düzenli beslenmeye devam edilmesi sağlanır. Değerler normalden yüksek ise ilaç bu süreçte normal orana düşürülür ve ne yazık ki bu ilaç ömür boyu sürer. İlaç sayesinde şeker normal oranda iken kişilerin sağlıklı beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. En yüksek noktada kullanılan yöntem insülin enjeksiyonudur.

Bu çoğunlukla çok yüksek şeker seviyelerine sahip insanlardan kaynaklanmaktadır. Kişiler azimli bir şekilde devam eder ve ilaçlarını aksatmadan kullanırlarsa istedikleri sonuçlara ulaşabileceklerdir. Bu noktada önemli etkilerden biri de insanların moral ve motivasyonları iyiyken stresten uzak durmaları olacaktır.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Buraya Bakınız Bilgi paylaşım platformu olarak bilgilendirici içerikler, sektörel haberler ve sosyal haberlerin yanı sıra sağlık, yaşam ve güncel haberlere de yer vermektedir.