Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir?
Osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesi, kemik yoğunluğunun azalması ve kemik dokusunun zayıflaması durumudur. Bu, kemiklerin kırılgan hale gelmesine ve kolayca kırılmasına neden olur.
Osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesi, kemik yoğunluğunun azalması ve kemik dokusunun zayıflaması durumudur. Bu, kemiklerin kırılgan hale gelmesine ve kolayca kırılmasına neden olur. Osteoporoz genellikle yaşlanma sürecinde ortaya çıkar ve özellikle menopoz dönemindeki kadınları etkiler. Kemiklerdeki kalsiyum ve minerallerin kaybı ile ilişkilidir ve genellikle asemptomatiktir. Ancak ilerledikçe bel kamburu, boyun veya kalça kırığı gibi kırıklar meydana gelebilir. Sağlıklı yaşam tarzı, dengeli beslenme, kalsiyum ve D vitamini alımı, egzersiz ve gerekirse ilaç tedavisi gibi önlemlerle osteoporoz kontrol altına alınabilir. Erken tanı ve tedavi önemlidir çünkü kemikleri güçlendirmek ve kırık riskini azaltmak mümkündür.
Menopoz döneminde kemik erimesi neden artar?
Menopoz, kadınlarda hormonal değişikliklere neden olan bir süreç olduğu için menopoz döneminde osteoporoz riski artar. Östrojen hormonu seviyesi düşerken kemikleri güçlendiren ve koruyan bu hormonun eksikliği osteoporoza yol açabiliyor. Östrojen, kemik hücresi rejenerasyonunu ve kalsiyum emilimini düzenler. Menopozla birlikte erime hızlanırken oluşumu yavaşlar. Bu nedenle yoğunluk azalır ve kemikler kırılgan hale gelir. Menopoz dönemindeki kadınların sağlıklarını korumak için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almaları, düzenli egzersiz yapmaları, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmaları, gerekirse hormon replasman tedavisi gibi seçenekleri doktor tavsiyesi ile değerlendirmeleri gerekmektedir.
Osteoporoz nedir ve erimenin belirtileri nelerdir?
Kemik erimesi 'kemiğin gözenekli hale gelmesi' olarak ifade edilebilir. Kemikler 30 yaş civarında güçlenir ve daha sonra yoğunluğunu kaybetmeye başlar. 50 yaş ve üzerindeki kadınların yarısı, yaşamları boyunca bir çözünme kırılması yaşayacaktır. Kemiklerinizin eridiğini fark etmeyebilirsiniz. Bu, vücut duruşunuzda belirgin bir değişiklik yaşadığınızda olabilir. Omurlardaki değişikliklerden kaynaklanan sırt ağrısı, osteoporozun ilk belirtisi olabilir.
Osteoporozun ana belirtileri nelerdir?
- Boy kısalması
- Kalça kemiğinin kırılması
- Bel ve sırt bölgelerinde ağrı
- Omurga ve kaburga kırıkları
- Arka alanda kambur
- Omuzların yuvarlanması
- Bilek kırıkları
Kemik Rezorpsiyonunda Kırık Oluşumu
Kemik kaybı her yıl 1,5 milyon kırığa neden olur. Vertebral kompresyon kırıkları en sık görülen tiptir. Omurlarda meydana gelen çok küçük kırıklar sonucunda vertebral çökme meydana gelebilir. Bu nedenle omurganın şekli değişebilir. Kalça kırıkları uzun süreli hareket sorunlarına neden olabilir ve ölüm riskini artırabilir. El bileği, pelvis veya diğer kemiklerin kırıkları yaygındır. Sağlıklı bir yaşam ve yaşlılık için doğru veya dengeli beslenme önemlidir. Asitli içeceklerden kaçınılmalı, yetersiz beslenmeye ve erimeye neden olan asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Önemli faktörlerden biri yetersiz güneş ışığı yani yeterli D vitamini alamamaktır.
Bol C ve D vitamini ile hareketli bir yaşam
Sedanter yaşam tarzı kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini - A - B6 - B12 eksiklikleri; Yetersiz çinko, folik asit alımı, stres, insülin direnci ve artan ilaç kullanımı erimeye neden olur. Osteoporoz ilk aşamada herhangi bir şikayete neden olmadığı için sinsi bir seyir gösterir. İlerledikçe doku zayıflar ve kırılmalar meydana gelir, bu da omurganın çökmesine neden olarak boy kısalığına, kamburluğa ve kemiklerde ağrılara neden olur.
Günümüzde asitli içeceklerin yanı sıra; Yetersiz güneş ışığı, sinsi büyümeye, yetersiz beslenmeye ve tüy dökmeye yol açan en önemli etkenlerden biridir. Yeterli D vitamini alamamak demektir. Aynı zamanda hareketsiz yaşam, yetersiz çinko alımı, bazı vitamin ve folik asit eksikliği; stres, insülin direnci ve artan ilaç kullanımı kemiklerin en büyük düşmanlarıdır. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve stressiz bir yaşam tercih edilmelidir.
Kaç yaşında başlar?
Osteoporozun en yaygın şekli olan "primer osteoporoz" genellikle 45 yaşından sonra başlar ve insidansı hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşla birlikte artar. 50 yaşından sonra her üç kadından birine osteoporoz teşhisi konuyor. Nadiren genç yaşta osteoporoz görülebilir.
Erken osteoporozun nedenleri:
Çocukluk çağında kronik hastalıklar, ilaçlar ve yetersiz beslenme nedeniyle hareketsiz yaşam nedeniyle kemik kütlesinin azaldığı durumlarda daha genç yaşlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Osteoporoz genellikle kimlerde görülür?
Osteoporoz, kadınlarda daha az kemik kütlesine sahip oldukları için erkeklerden daha yaygındır. Ayrıca östrojen hormonu menopoza kadar osteoporoza karşı koruyucudur. Bu nedenle menopozdan sonra kadınlarda sık görülür. Osteoporoz kısa boylu, zayıf kişilerde iri ve kilolu kişilere göre daha sık görülür. Ayrıca açık tenli ve beyaz tenli kişilerde daha sık görülür. Operatör Dr. Fatih Kemal Doğan konu hakkında bilgi veriyor.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?