Çiğ Süt Krizi Olabilir
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Ulusal Süt Meclisi'nde yaptığı konuşmada, 1 Eylül'den itibaren Ulusal Süt Meclisi'nin acilen toplanması ve çiğ süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal Süt Konseyi'ne çağrıda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı, çiğ süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini belirtti. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 1 Eylül'den itibaren Ulusal Süt Meclisi'nin acilen toplanıp çiğ süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini söyledi. Bu yeni fiyatın süt ürünleri üzerinden tüketiciye olumsuz yansımaması için Bakanlığın verdiği çiğ süt priminin yeniden 1 TL'ye çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Çiğ süt fiyatlarında revizyon
ANKARA (DÜNYA) Adana Çiftçiler Birliği'nin belirlediği çiğ süt fiyatları son başvuru tarihi olan 15 Mayıs itibarıyla 7,50 TL olarak açıklandığında Mutlu Doğru, Nisan ayında çiğ sütün maliyetinin 5,88 TL olduğunu belirtmişti. üretim maliyeti 7,22'ye yükseldi. Ağustos ayında devam eden fiyat artışları ve döviz kurlarındaki yükseliş dikkate alındığında çiğ süt üreticimiz şu anda çiğ sütü maliyetinin altında satarak zarar ediyor.
Bunun sonucu olarak büyükbaş hayvancılıktan vazgeçilerek kapatılan işletme sayısı ve kesime gönderilen dişi hayvan sayısı her geçen gün artmaktadır. Mutlu Doğru şu değerlendirmede bulundu; Bu kötü durum gelecekte sığır eti üretimini, süt ve süt ürünlerini olumsuz etkileyecektir.
“Çiğ süt artarsa yem artar” mantığıyla hareket etmeye devam edersek ve çiğ süt üreticileri daha fazla baskı altına alınırsa çok yakında Türkiye'de bir süt kriziyle karşılaşmamız kaçınılmaz. Bu nedenle USK'nın acilen tahsil edilebilmesi, ağustos ayı maliyetlerinin düşürülmesi ve 1 Eylül itibarıyla çiğ süt fiyatlarının revize edilmesi amacıyla bakanlık tarafından verilen çiğ süt primi yeniden 1 TL'ye çıkarılmış ve bu yeni fiyat geçerliliğini yitirmemiştir.
Süt ürünleri yoluyla tüketiciye olumsuz yansımaktadır.
Tarım ve hayvancılığın stratejik öneminin pandemi vesilesiyle daha iyi anlaşıldığı bu günlerde çiftçilerimizin üretimden kopmaması için TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD, ziraat odaları, damızlık ve mandıra birlikleri, hayvancılık kooperatifleri ve SETBİR gibi süt sanayicilerini temsil eden dernekleri çiftçiye ve üreticiye daha çok yardımcı olmak için desteklemeye davet ediyorum." dedi.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






