E-Ticaret Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?
E-Ticaret, ürün ve hizmetlerin internet üzerinden satışını sağlayan bir iş modelidir. Başarılı bir e-ticaret için doğru platformu seçmek, etkileyici ürün sunumu ve güvenli ödeme sistemleri önemlidir.

E-Ticaret, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin internet üzerinden satılması sürecini ifade eder. Başarılı bir e-ticaret işi için doğru platformu seçmek, kullanıcı dostu bir web sitesi, etkileyici ürün ve hizmet sunumu, güvenli ödeme sistemleri ve etkili pazarlama stratejileri şarttır. Müşteri memnuniyetini ön planda tutmak, hızlı ve güvenilir teslimat süreçleri oluşturmak, rekabetçi fiyatlandırma ve müşteri ilişkilerinde kişiselleştirme e-ticaretin başarısı için önemlidir. E-ticaret, B2C firmadan müşteriye ve B2B firmadan firmaya bir e-ticaret sistemidir. Elektronik ticaret olarak bilinen e-ticaret, internetin kullanılmaya başlandığı 1995 yılından sonra ortaya çıkan bir kavramdır.
E-ticaret sitesi ne gibi faydalar sağlar?
Gerçek veya sanal bir ürünün internet üzerinden para karşılığında satılmasına e-ticaret denir. Elektronik ortamda yapılan satışlar nedeniyle yapılan piyasanın elektronik halidir. Günümüzde birçok şirket online satış yapmaktadır. Alışveriş yapmak isteyen kişi online alışveriş sitesinden bir ürünü veya binlerce farklı ürünü kolayca bulup satın alabilir. Sürekli hizmet verilen bir alanda kolay alışveriş ile ürün teslim alınabilir. Satın alınan ürün kargo ile teslim edildiğinden sorunsuz bir şekilde sonuç alınmaktadır. Zahmetsiz bir alışveriş seçeneği ile hizmet veren bu alışveriş siteleri, aradığınız her ürünü internet üzerinden bulmanızı sağlar. Böylelikle gün içerisinde 7/24 alışveriş yapılabildiği için sitelerin geri dönüşü oldukça iyidir. Hemen hemen her internet sitesinde sanal alışveriş yapmak mümkündür. Böylece satış yapmak isteyenler ürünlerini elektronik ortamda rahatlıkla satabilirler.
E-ticaretin amacı nedir?
- Ürün ve hizmetin müşteriye hızlı şekilde ulaşması.
- Siparişin kullanıcıyı yormadan kolay ve hızlı şekilde alınması.
- Satın alma süreçleri güvenliğinin sağlanması.
- Kullanıcı ara yüzlerinin basit kullanışlı olması.
- Ticari web site alt yapısının güçlü ve gelişime açık olması.
- Satışın öncelikli amaçları arasındadır.
E-Ticaret türleri nelerdir?
- Şirketler Arası (B2B- Business To Business) Elektronik Ticaret.
- Şirket - Tüketici (B2C- Business to Customer) Arası Elektronik Ticaret.
- Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret.
- Tüketici - Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan e-ticaret sistemi B2C (Business to Customer) firmadan müşteriye, diğeri ise B2B (Business to Business) firmadan firmaya e-ticaret sistemidir. İki sistem arasındaki fark müşteri tabanıdır. B2B E-ticaret firmadan firmaya yapılırken B2C sisteminde firmadan müşteriye yapılır.
E-ticaret ihtiyaçları nelerdir?
E-ticaret sistemlerinin bazı ihtiyaçların belirlenmesi gereken stratejileri vardır.
Alan Adı: Akılda kalıcı kolay okunabilir (alan adı) domain seçimi yapılmalıdır. Sektörle ilgili kelimeyi veya şirket ismi domain olarak kullanılabilir.
Sunucu: Ticari web sitenizi yayımlamak için güçlü, güvenli sunucuya sahip olmalıdır.
Ödeme Yöntemleri: Sisteminizde ödeme yöntemlerini belirlemelisiniz. (kapıda ödeme, kredi kartıyla ödeme, ortak ödeme sistemleri vs).
Sistem: Güçlü alt yapıya sahip, geliştirilebilir ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap verebilen sisteminiz olmalıdır.
Tasarım: E-ticaret sistemi tasarımınız şirketinizi yansıtan kaliteli son trend tasarımlar olmalıdır.
Güvenlik Sertifikası: Müşterilerinizin güvenliği için ticari web sitelerinde güvenlik sertifikası (SSL) olmalıdır.
Seo Uyumu: Ticari web siteniz arama motorlarında sıralama alması için SEO alt yapılı olmalıdır.
E-ticaretin avantajları nelerdir?
E-ticaretin geleneksel ticarete göre avantajlarını müşteri ve satıcı açısından inceleyebiliriz.
- Müşteri açısından;
- Hızlı şekilde alışveriş yapmasını sağlar.
- Fiyat araştırması için harcanan maliyetle zamanı en aza indirir.
- Birden fazla ürün çeşidini kıyaslamasına olanak sağlar.
- Ürün çeşitliliği fazla olduğundan tercih yapma imkânı geniştir.
- Ürünün kullanıcı yorumlarına ulaşılabildiğinden, ürüne olan güveni arttırır.
- Aynı ürünü uygun fiyatlara bulabilir.
- İndirim kampanyalara ulaşım kolaydır.
- 7/24 istenildiği zaman alışveriş yapma imkânı sunar.
- Satıcı açısından;
- İletişim masraflarını azaltır.
- Yeni müşteri bulmak kolaydır.
- Ürünlerini satabileceği her zaman açık olan şubeye sahip olur.
- Ürünleri hakkında detaylı bilgiyi sunmasını sağlar.
- Alışveriş sürecini hızlandırarak, zamandan ayrıca maliyetten tasarruf sağlar.
- Depo sıkıntısı olmadığından firmanın birçok ürün çeşidini sunabilir.
- Ürünlerin reklamını uygun maliyetlerde yapmasını sağlar.
- Fiziksel mağazalara göre kurulum maliyetleri çok düşüktür.
- Firma bilinirliğinin hızlı şekilde arttırmasına olanak sağlar.
E-Ticaretin faydaları nelerdir?
E-ticaret sitesinin firmaya neler katacağı ve web tasarım ve pazarlama konusunda neler yapılması gerektiği konusunda fikir vermeyi umuyoruz. Şirketinizin ürün kalitesi, pazar konumu ve fiyat performansı çok iyi olabilir. Buradaki avantaj, reklam veya erişilebilirlikle desteklenmiyorsa, potansiyel kârlardan feragat edilmesi kaçınılmazdır. Firmanızın alışveriş sitesine neden ihtiyaç duyacağınızın belirtilmesinin ilk aşamasıdır ve geniş bir fırsat yelpazesi sunar. Kaliteli bir internet satış sistemi birkaç aşamadan oluşur. Ülkemizde çok başarılı örnekler var. Verimliliği verimlilikle buluşturmak açısından düşünülmesi ve planlanarak uygulanması gereken bir konudur. Ürün veya hizmetlerin reklam, satış, dağıtım ve ödeme işlemleri ile tüm işlemlerin online sistemler üzerinden gerçekleştirilmesidir. Kısaca e-ticaret, web veya mobil üzerinden yapılan geleneksel ticarettir.
E-ticaret sistemi ne kazandırır?
Tüketici ürün veya hizmeti düşünebilir; İnternet üzerinden inceler ve önemli bir kısmını internet üzerinden satın alır. Ticari bir web sitesi öncelikle hedef kitlenize en ekonomik şekilde ulaşmayı amaçlar; Düşük reklam maliyetleri ile ürün veya hizmetlerinizi ulusal/uluslararası tanıtım yapmanızı sağlar. Mekana bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Bölgedeki tüm internet kullanıcılarına ulaşmak mümkündür.
Fiziksel olarak çok uzun süre bir ürün veya hizmetin tanıtımını yaparken; Ticari web sisteminde insan faktöründen kurtularak çok kısa sürede yapmanızı sağlar. Analitik sonuçlar ile depolama maliyetlerini düşürerek stok planlaması yapmanıza yardımcı olur. Satış ve sayfa ziyaretlerinde en çok hangi ürün veya hizmetin tercih edildiğini sayısal verilerle görme imkanı sağlar. Basılı görüntü maliyetlerinizi azaltır.
Sipariş tesliminde ve ödemede verimliliğinizi artırır, dikkat etmeniz gereken detayları en aza indirir. Elde edilen günlük, haftalık, aylık ve yıllık verilerle ürünlerinizi ve iş akışınızı farklı kanallara yönlendirmenize yardımcı olur. Uygulanan online ödeme sanal pos işlemleri ile hem güvenilirlik seviyenizi yükseltir hem de finansman süreçlerinizi kısaltır. 7/24 açık olan sistem etkin erişilebilirlik imkanlarına sahiptir.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






