Aşırı Koltuk Altı Terleme Neden Olur?

Aşırı koltuk altı terlemesi, kişinin normalden daha fazla ter ürettiği ve bu terin özellikle koltuk altı bölgesinde hissedildiği bir durumdur. Bu da kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir ve rahatsızlığa neden olabilir.

Aralık 22, 2022 - 08:12
Haziran 30, 2023 - 10:09
 0  41
Aşırı Koltuk Altı Terleme Neden Olur?

Aşırı koltuk altı terlemesi, kişinin normalden daha fazla ter ürettiği ve bu terin özellikle koltuk altı bölgesinde hissedildiği bir durumdur. Bu da kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir ve sosyal rahatsızlık yaratabilir. Aşırı koltuk altı terlemesi genellikle hiperhidroz olarak adlandırılır ve genetik veya hormonal faktörler, stres, sıcak hava, fiziksel aktivite neden olabilir. Tedavi seçenekleri terlemeyi önleyici ilaçlar, tıbbi prosedürler (botoks enjeksiyonları, lazer tedavisi), ağızdan alınan ilaçlar ve cerrahi müdahaleleri içerir.

Koltuk altı aşırı terleme normal mi?


Vücudumuzdaki ter bezlerinin bir kısmı koltuk altlarında yer aldığından terleme doğal bir olgudur. Koltuk altı aşırı terlemesi (aksiller hiperhidroz) anormal miktarda terlemeye neden olan bir durumdur. Bu durum genellikle genetik olarak belirlenir ve çok az kişide görülür. Bu terlemeler kişinin sosyal hayatını ve günlük aktivitelerini olumsuz etkileyerek özellikle yaz aylarında rahatsızlığa neden olabilir. Aşırı terleme tedavisi için birçok seçenek vardır ve en uygunu doktorunuz tarafından belirlenebilir. Tedavi seçenekleri arasında topikal terlemeyi önleyiciler, cerrahi, botoks enjeksiyonları ve lazer tedavileri yer alır.

Aşırı terleme neden olur?


Terleme (hidroz), vücut ile çevresi arasında ısı sağlayan fizyolojik mekanizmadır. Vücuttaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi adı verilen istem dışı bir mekanizma tarafından kontrol edilir. Vücuttaki ter bezlerinin bir kısmı koltuk altlarındadır ve bu doğal bir durumdur. Bu, vücudun diğer bölgelerindeki ter gibi buharlaşamadığı için sorun teşkil eder. Bazı insanlar hiperhidroz adı verilen aşırı terlemeye sahiptir. Tüm vücutta olduğu gibi bazı bölgelerde de yoğun terleme meydana gelebilir. Vücutta terleme herhangi bir hastalık ile ilişkilendirilmek zorunda değildir.

Hiperhidroz nedir?


Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla terler. Örneğin kilolu kişiler normal kilolu kişilere göre normal aktiviteler için bile daha yoğun efor sarf eder ve daha fazla terler. Bazı ilaçlar buna neden olabilir. Bir hastalığın belirtisi olarak görünebilir. (Tiroid bezinin aşırı çalışması, bazı enfeksiyonlar, kanser hastalıkları, romatizmal hastalıklar, menopoz ve diyabet gibi). Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile bölgesel aşırı terleme (hiperhidroz) oluşur.

Genellikle el ve koltuk altı, yüz ve ayaklarda terleme şeklinde görülür. Bu şikayetler toplumda binde bir ila üç sıklıkta görülmektedir. Bu durum kişinin günlük aktivitelerini, psikolojik durumunu veya sosyal hayatını etkiliyorsa şu şekildedir; El sıkışmaktan korkuyor, kalem tutamıyor, el aleti kullanamıyorsa tedavi edilmelidir.

Terlemenin tedavisi var mı?

Aşırı koltuk altı terlemesi (hiperhidroz) genellikle koltuk altının kıllı bölgesinde ortaya çıkan bir durumdur. Terleme sadece koltuk altlarında, sıklıkla ellerde, bazen ayaklarda ve yüzde meydana gelebilir.

Aşırı terlemeye (hiperhidroz) ne sebep olur ve nasıl geçer?

  • Koltuk altı terlemesine bitkisel çözüm var mı?
  • Tedavi cerrahisi için hangi bölüme gitmeliyim?
  • Krem, losyon botoksu etkili midir?

Aşırı koltuk altı terlemesi kişinin günlük aktivitelerini, sosyal hayatını, öğrenmesini, iş hayatını ve psikolojik durumunu etkiliyorsa bu duruma aksiller hiperhidroz denir. Hayatı tehdit edici değildir. Ancak aşırı lokal terlemenin oldukça sıkıntılı bir şeklidir. Çünkü fiziksel olarak çok belirgin olan kötü bir imaja neden olur. Terleme (hidroz), vücut ile çevresi arasındaki ısı alışverişini sağlayan fizyolojik mekanizmadır. Vücuttaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi adı verilen istem dışı bir mekanizma tarafından kontrol edilir.

Vücuttaki ter bezlerinin bir kısmı koltuk altlarındadır ve bu doğal bir durumdur. Bu, vücudun diğer bölgelerindeki ter gibi buharlaşamadığı için sorun teşkil eder. Bazı insanlar hiperhidroz adı verilen aşırı terlemeye sahiptir. Tüm vücutta olduğu gibi bazı bölgelerde de yoğun terleme meydana gelebilir. Vücutta terleme herhangi bir hastalık ile ilişkilendirilmek zorunda değildir. Kişi en uygun tedavi yöntemini uzman bir doktora danışarak belirleyebilir.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Buraya Bakınız Sosyal içerik platformu olarak bilgilendirici içerikler, medya paylaşımları, sektörel haberler, sosyal medya ve web haberlerinin yanı sıra sağlık, yaşam ve güncel haberleri de paylaşmaktadır.