Otomotiv Sektörü Çözüm Bekliyor
ÖTV söylentileri nedeniyle temmuz ayı sonunda bekleme moduna geçen otomotiv pazarı, geçen hafta müdahale sinyalleriyle yeniden sarsıldı.
Temmuz ayı sonunda ÖTV söylentileriyle bekleme moduna geçen otomotiv pazarı, geçen hafta müdahale sinyalleriyle tekrar sarsılmaya başladı. Hem sıfır hem de ikinci el pazarındaki durgunluk, tedarik sorunları, finansmana erişim zorlukları ve yükselen fiyatlara ilişkin belirsizlikler nedeniyle arttı. Dünyaya konuşan sektör yetkilileri, geçici önlemlerin pazara daha fazla zarar verdiğini, sorunların çözümü için özellikle vergilerde köklü sistem değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sektör için asıl tehdit ise ikinci el fiyatlarından ziyade sıfır otomobil fiyatının 500 bin TL'ye ulaşması olarak görülüyor. Türkiye'de sıfır otomobile erişim, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyonun yanı sıra finansal zorluklar nedeniyle giderek zorlaşıyor.
Hükümetin özellikle ikinci el pazarındaki son müdahaleleri otomotiv pazarında kaosa neden oldu. Belirsizliğin arttığı bir pazarda hem sıfır hem de ikinci el satışları düşmeye başladı. Atılan adımların pazarı normalleştirmek yerine güven sorununu artırdığını belirten sektör temsilcileri sorunlara radikal çözümler bekliyor.
Otomotiv pazarı yoğun bir haftayı geride bıraktı
Önceki hafta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi söylentileriyle durgunlaşan piyasa, geçen hafta hükümetten gelen haberle sarsıldı. Önce Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un, sıfır araç satışından sonra şirketlere, bayilere ve kiralama şirketlerine 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlaması getirecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklaması piyasayı şok etti. Ardından Rekabet Kurumu (RK), sektörün önde gelen dört ikinci el firmasına Rekabet Kanunu'nun 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlattı. Piyasa bu gelişmelerin şokunu atlatamadan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı toplantıda Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) artırmayı planladığını duyurdu.
Ardından, Cuma günü bunun bir şaka olduğunu ve ÖTV indiriminin hükümetin gündeminde olmadığını tweetledi. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan bir söylentiye göre, hükümet ultra lüks araçlarda ÖTV'yi artırmaya hazırlanıyor. Tüm bu gelişmeler, otomotiv pazarındaki satışlardaki durgunluğun artmasına yol açtı.
Otomotiv Sektörü Temsilcileri
DÜNYA'ya konuşan otomotiv sektörü temsilcileri, hükümetin özellikle ikinci el pazarında fahiş fiyatların önüne geçmek için attığı adımların amacına sınırlı etki edeceğini vurguladı. Bazılarına göre bu tür önlemler pazara daha fazla zarar veriyor. Sektör temsilcileri asıl sorunun döviz kuru, tüketici finansmanına erişimdeki zorluklar, yüksek faiz oranları ve dünyada eşi benzeri olmayan Özel Tüketim Vergisi'ne dayalı vergi sistemi olduğunu belirtti. Yetkililer, geçici önlemler yerine, Türk otomotiv sektörüne uygulanan vergilendirme yapısının tüm paydaşların görüşleri alınarak her yönüyle gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, geçen hafta DÜNYA için pazardaki gelişmeleri değerlendirdi.
Şirketlerin yeni satın aldıkları araç satışlarına getirdikleri 6 ay ve 6 bin km sınırına yönelik hazırlıkları değerlendiren Bozkurt, "Yeni düzenleme çalışmalarının temel amacı, ikinci el araçların 'balon' fiyatlarını düşürmek. Sıfır kilometre araçların showroom pazarına düşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sıfır kilometre araç satışlarını etkilemeyecek çünkü sıfır araç arzı talebin biraz altında kalmaya devam ediyor. Düzenlemenin sıfır araç kuyruğuna girecek ve aracı doğrudan satmak üzere satın alacak kurumları etkileyeceğini ancak gerçek kişilere etkisinin sınırlı olacağını, sıfır araç arzının normalleşmesinin bu durumu ortadan kaldıracağını vurguladı.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?