Sipsi Dünya Birincisi Oldu

Üflemeli çalgı sipsi dünya şampiyonu oldu. Burdur ve Teke yöresine ait olan Sipsi, Ali Bedel'in Polonya'da verdiği ziyafet ile bireysel saz olarak Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı.

Aralık 21, 2022 - 15:06
Temmuz 2, 2024 - 10:58
 0  332

Bireysel enstrüman sipsi dünya şampiyonu oldu. Burdur ve Teke yöresine ait olan üflemeli çalgı, Ali Bedel'in Polonya'da verdiği ziyafet ile bireysel saz olarak Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği Şan ve Saz Sanatçısı Antalya Burdurlu Ali BEDEL 1. Uluslararası Kültür Sempozyumunda Sipsi'yi tanıttı ve muhteşem bir resital verdi. 2018 yılında Polonya'da sipsi ile bireysel enstrümanda dünya şampiyonu olmuştur.

Türk halk müziği çalgısı sipsi nedir?


Yörenin üflemeli çalgılarından Türk halk müziği çalgısı sipsi, Teke yöresinin ünlü bir çalgısıdır. Kabak Kemane gibi Teke yöresinin yabancı atmosferinde sıklıkla duyulabilir. Fethiye'nin kuzeyindeki bölgede ve Denizli'de özellikle Burdur ve Isparta'da kullanılan Teke yöresine ait bir müzik aletidir.

Sipsi, 15-25 cm uzunluğunda ince bir kamıştan yapılır. Tek parça veya iki ayrı parça olabilir, ancak iki parçalı yudumlar daha yaygın ve kullanışlıdır. Sesin çıkmasını sağlayan ağızlığa cukcuk, gövde kısmına ise tanrılek denir. Çam ve söğüt dallarından, içi boş ot veya çavdar filizlerinden ve kartal kanat kemiğinden yapılan sipsiler de vardır. Sipsi'de üstte 5, altta 1 olmak üzere toplam 6 delik bulunmaktadır.

Göller bölgesinde yaygın olan ve ezgileri çalmak için Hüseyni dizisine göre delikler açılmıştır. Diğer serilerin çoğunun ses alanı sınırlı olduğu için çalmak mümkün değildir. Ses alanı yaklaşık 1 oktavdır ve diğer nefesli çalgılar gibi akort edilemediğinden farklı boyutlarda sipsiler kullanılır. Kabak kemane gibi üç telli çalgılarla güzel bir ahenk oluştururken, cura, bağlama, gurbet havası, zeybek ve Teke türküleri gibi ezgilere eşlik eden bir sazdır.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow