Valf Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bir araba motorunda kaç valf vardır ve nasıl çalışır? Valf, otomobil terimi gibi Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Valf silindir kafasında bulunan gaz geçiş valflerine verilen ad. Diğer adı vanadır. 8V ve 16V gibi işaretler, arabanın kaç tane valfe (valf) sahip olduğunu gösterir. 8V dört silindirli bir motorda 8 supap olduğunu, yani silindir başına iki supap (1 emme, 1 egzoz supabı) olduğunu gösterir. Dört silindirli motor için kullanılır; 16V (veya 16 valf), motorda silindir başına 4 valf (2 giriş, 2 egzoz) olduğu anlamına gelir. 24V, altı silindirli bir motorda silindir başına 4 supap olduğunu gösterir.
VALF nedir kısaca inceleyelim
Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir, çoğu otomobil terimi gibi daha çok supap olarak kullanılmaktadır. Aynı şey, İngilizce'den çeviriler nedeniyle bazıları tarafından valf olarak adlandırılır. Valf silindirin üst kısmında bulunur ve açılıp kapanarak yakıt/hava karışımının silindire emilmesini veya egzoz gazlarının silindirden dışarı atılmasını sağlar.
Emme ve egzoz valfleri olarak ikiye ayrılır
8V ve 16V gibi işaretler arabanın kaç subabı olduğunu gösterir. Motorlar çoğunlukla dört silindirli olduğu için bu iki ifadeyi en sık görüyoruz. 8V dört silindirli bir motorda 8 supap olduğunu, yani silindir başına iki supap (1 emme, 1 egzoz supabı) olduğunu gösterir. Dört silindirli bir motor için 16V (veya 16 valf) ifadesi; Motorun silindir başına 4 supabı olduğunu gösterir (2 giriş, 2 egzoz). 24V, altı silindirli bir motorda silindir başına 4 supap olduğunu gösterir.
Örneğin, Citroën'in 4 silindirli 12 valfli (silindir başına 3 supap, 2 giriş, 1 egzoz) turbodizel motoru; Son dönemde Volkswagen'de gördüğümüz 5 silindirli 20 supaplı motor; (silindir başına dört valf) ve Ferrari otomobil motoru tarafından kullanılan silindir başına; 5 supaplı motor (3 giriş, 2 egzoz) gibi örnekler var. 8 subaplı araçlarda yakıt tüketimi 16 subaplı araçlara göre biraz daha fazladır. Ancak 8 subaplı araç düşük devirde yüksek güç ve tork üretirken 16 subaplı araç; 4000 devirden sonra gerçek gücünü vermeye başlar. 16 valfli aracın maksimum hızı 8 valfli olandan daha yüksektir.
Valflerin işlevleri üç gruba ayrılabilir
- Basınç izleme
- Akış kontrolü
- Sıvı mantık devreleri
Kendi şeklinde bir yuvaya oturan ve gövde içinde aşağı yukarı hareket eden basınç kontrol valfleri; Akış hızını artıran veya azaltan iğneli valfler. Evlerde merkezi ısıtma sistemlerinde, radyatör kontrollerinde kullanılmaktadır. Akış kontrol valfleri, akan malzemeyi bölen veya yönlendiren tek bir giriş, birkaç çıkış düzenlemesidir. Sistemde, giriş borusundan gelen akışkanı bir veya birden fazla çıkış borusuna yönlendiren boruların birleşim yerlerinde eğimli bir plaka bulunmaktadır. Sıvı mantık devreleri, bilinen mantık kavramından sonra adlandırılır. Valf nedir sorusuna baktığımızda bir nevi kontrollü geçiş sistemi olarak düşünülebilir.
Valf, birçok endüstride kullanılan makinelerde bulunur
Yönlendirme sistemlerinin doğrudan akan ortam aracılığıyla çalıştığı sıvı mantık devreleri, sıvı gücü ile karıştırılmamalıdır. Sıvı ile çalışan sistemlerde çalışabilmek için; Basınçlı hava ve hidrolik yağ basınç pompaları kullanılmaktadır. Normalde kapalı veya açık olan iki yollu vanalardır. Bu, iki durum arasındaki debi ve basınç farkına göre ayarlanabilir. Buna en iyi örnek, basıncın bir ağırlık veya yay ile kapalı tutulması ve basıncın belli bir değeri aşmasıdır; (Örneğin buhar kazanlarında ve hidrolik mekanizmalarda) açan emniyet valfleridir.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?






