Kabak Kemane Nedir?

Kabak kemane, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan bir çalgıdır. Adını yapımında kullanılan kabak kısmından alır. Kabak kemane, kemençe ailesine ait üç telli bir çalgıdır.

Aralık 22, 2022 - 10:19
Temmuz 1, 2023 - 00:15
 0  617
Kabak Kemane Nedir?

Kabak kemane, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan bir çalgıdır. Adını yapımında kullanılan kabak kısmından alır. Kabak kemane, kemençe ailesine ait üç telli bir çalgıdır. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde ve özellikle göller yöresinde icra edilen müziklerde sıkça kullanılmaktadır. Kabak kemane, kabak gövdesi ve dört veya beş köprüsü olan ahşap bir gövde ile yapılır. Teller genellikle çelik veya gümüşten yapılır. Enstrüman bir yayla çalınır ve çeşitli melodiler ve melodiler üretmek için parmak uçları veya tırnaklarla çekilebilir. Zengin bir tonaliteye ve karakteristik bir tınıya sahiptir. Türk halk müziği icracıları, balkabağı kemanıyla geleneksel müziğin yanı sıra kendi bestelerini de seslendiriyor. Türk müziğinin önemli bir parçası olan balkabağı kemanı, kendine has sesi ve halk müziğinin kendine has duygusal atmosferini yansıtmasıyla Türk kültüründe değerli bir yere sahiptir.

Kabak kemane nasıl yapılır?


Kabak kemane yapılırken kabaklar parmak boğumlarının altından kesilir ve üzeri deri ile kaplanır. Daha sonra kaseye tahta bir kulp takılarak çalınır. Ayrıca Türk halk müziğinde telli ve deri kaplı çalgıların tek örneğidir. Kökeni Orta Asya'ya dayanmaktadır. Türkiye'de özellikle Batı Anadolu'nun Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yaygın olarak kullanılan ve rebap, ıklığ gibi isimlerle anılan bir çalgıdır.

Orta Asya Türkmenlerinin Gijek adını verdiği ve Azerbaycan halk müziğinde keman olarak kullanılan çalgı da aynı köktendir. Kabak veya hindistan cevizi gövdeli, deri kaplı, iki veya üç telli bir halk çalgısıdır. Bu enstrüman bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Kabak sapının 1/3'ünü kesin. Kayık adı verilen bu kısım geçmişte tavşanın karın zarı ile kaplıydı. Teknenin çapı yaklaşık 10-15 cm'dir. Tekneden sonra kulplar ve burgular gelir.

Sanatçının balkabağı kemanını dizine dayayıp çalabilmesi için gövdenin alt kısmında demir korkuluk bulunmaktadır. Bu çubuk ayrıca gövdelerin birbirini tutmasına yardımcı olur. Keman perdesiz bir çalgı olduğu için her türlü kromatik ve koma sesleri elde edilebilir.

Kabak kemanenin ses genişliği 2,5 oktavdır


Kabak kemane geçmişten günümüze özgün görünümünü korumuş bir halk çalgısıdır. Türkler kemençe kültürlerini üç kıtaya yaymışlardır. "İyik", Altaylarda "Yançak komus", Kırgızca'da "Kıl Kıyak" ve Türkmenlerde "Gıcak" olarak bilinir. Kabak kemane yapılırken yukarı doğru sivrilen boğum altından kabak kesilir ve üzerine kalp zarı veya derisi konur. Daha sonra sap (sap) kabak üzerine monte edilir. Orijinal kemanın üç teli vardır ve daha geniş bir ses elde etmek için daha sonra dördüncü bir tel eklenmiştir. Tellerin ses düzeni en kalın telden başlayarak ''LA–RE–LA-RE'' şeklindedir. Piyanoya göre ''DO–FA–DO–FA'' veya ''Sİ–Mİ–Sİ–Mİ'' olan bu akoru yapabilmek için “Taşlanmış Kalın Sırma” (La) ve “Taşlanmış İnce Sırma ( Re) ” teli, 0.30 (La), 0.20 (Re), numaralı bağlama telleri takılmalıdır.

Enstrümanda kullanılan malzemeler özeldir


Kabak kemane, iki pervaz (alt ve üst) arasındaki mesafe normalde 32-33 cm uzunluğunda olmalıdır. Ancak derinin az ya da çok gergin olması bu mesafenin değişmesinde etkendir. Şu anda kemanda normal bağlama telleri (çelik ve iplik) kullanılmaktadır. Ancak keman telleri de kemanın doğal yapısı ile orantılı olarak kullanılabilir.

Saz, at kılından yapılmış bir yay ile çalınır

Kaliteli ve yüksek ses elde etmek için at kılı üzerine reçine uygulanır. Bu enstrümanda kullanılan tüm malzemeler özenle seçilmiştir. Tekne kısmı genellikle su kabağından yapılır. Çünkü kemanın görünüşü ve sesi çok iyi olmalıdır. Birçok kişinin sıradan bir müzik aleti olarak gördüğü bu çalgı, aslında tüm müzik aletlerine kıyasla oldukça sıra dışıdır. Yapısı çok eskilere dayansa da ilginç bir müzik aleti olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmez.

Ahşap keman yaygındır ve sapı sert ağaçtan yapılır

Gövde kısmının altında ahşap veya metalden yapılmış bir şaft bulunmaktadır. Bu mil diz üzerine yerleştirilir ve alet sola ve sağa hareket eder. Fiyonk, atkuyruğundaki saçların bir çubuğun bir ucundan diğer ucuna bağlanmasıyla yapılır. Kabak Kemane'ye "Şişin" adı verilen bağırsaktan yapılan teller bağlanırken günümüzde metal teller kullanılmaktadır. Kabak keman perdesiz bir çalgıdır. Herhangi bir kromatik ses kolayca elde edilebilir. Uzun ses çalma özelliği vardır. Legato, Staccato ve Pizzicato çalıyor. Enstrümanı dinlerken çıkan ses rahatsız edici değil.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Buraya Bakınız Bilgi paylaşım platformu olarak bilgilendirici içerikler, sektörel haberler ve sosyal haberlerin yanı sıra sağlık, yaşam ve güncel haberlere de yer vermektedir.